Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
project
product
product_variation
Filter by Categories
howto

Wij krijgen soms vragen van klanten die tegen problemen aanlopen als ze een van de printbare producten van Silhouette America uit de groep Speciale Media (http://www.silhouettecameo.nl/materiaal/speciale-media) gebruiken. Dat is jammer, want het zijn erg leuke en goed bruikbare producten waarmee u een grote variatie aan projecten kunt realiseren. Daarom willen we graag de aandachtspunten bij het werken met deze producten met u delen. Bent u geïnteresseerd in het werken met deze voor u mogelijk onbekende producten, leest u dan vooral verder. Heeft u hier al wat ervaring mee, dan is de onderstaande checklist mogelijk voldoende.
  • Open het pagina-instellingen scherm en kies voor het papierformaat Letter
  • Open het registratietekens scherm en kies voor type 1 (Cameo, Portrait, Curio) of 2 (SD)
  • Open een design uit de bibliotheek of ontwerp een nieuw print-snijbestand
  • Zorg er voor dat er de afbeelding niet op het gearceerde gebied staat
  • Stel uw printer in op het papierformaat Letter en klik op de stuur naar printer button
  • Plaats het de geprinte pagina op de snijmat en zorg er voor dat de registratietekens zich op dezelfde plaats bevinden als waar ze op uw scherm staan
  • Ga naar het snij-instellingen menu en kies bij materiaaltype het medium dat u gebruikt
  • Controleer de snijlijnen die u nu ziet en als die correct zijn, klik dan op stuur naar Silhouette

Voor alle duidelijkheid: het gaat om de Silhouette America producten met de toevoeging “printable” (Printable Adhesive Kraft PaperPrintable Tattoo PaperPrintable Magnet PaperPrintable Gold FoilPrintable Silver FoilPrintable Cotton CanvasPrintable Heat Transfer DarkPrintable Heat Transfer Light, Printable cotton fabric, Printable clear sticker paper, Printable white sticker paper en Printable glow-in-the-dark sticker paper).

Omdat het producten uit de US betreft, is de grootte van de vellen anders dan wij gewend zijn. Het daar gebruikelijke papierformaat dat Letter heet ( 215,90 x 279,40 mm) is iets breder en korter dan ons A4 formaat (210 x 297 mm). Als u met een van deze producten aan de slag gaat, moeten daarom zowel de printer- als de snijplotter instellingen worden aangepast. Hieronder het hoe en waarom.

Voor we beginnen nog de opmerking dat u voor printbare producten gebruik maakt van zogenaamd print-snij bestanden; deze kunt u aanschaffen via de Silhouette Design store. U kunt ook zelf print-snij bestanden maken van gewone snijbestanden, maar daar komen we tijdens een latere post op terug. Voor nu gaan we ervan uit dat u een print-snij bestand uit de store gebruikt.

Het allereerste dat u doet voordat u een print-snij bestand opent is de pagina instelling van uw Silhouette machine veranderen in formaat Letter . De standaard pagina instelling is die van uw aangesloten snijmachine, maar die moet u dus wijzigen in Letter door op het driehoekje te klikken en in het menu dat dan tevoorschijn komt te kiezen voor “Letter”.

Om print-snij bestanden te kunnen gebruiken,  is er een extra handeling nodig, namelijk het toevoegen van zogenaamde registratietekens, die nodig zijn om afbeeldingen heel precies te kunnen uitsnijden. U doet dit het best vóór u een bestand opent, zodat zichtbaar is hoe groot het werkveld is dat u kunt gebruiken.

 

Vervolgens kiest u een bestand en opent dat in het werkveld. Nu kunt u aan de slag: vergroten, verkleinen, draaien, iets toevoegen of verwijderen, effecten toevoegen……wat u maar wilt.  Het is wel afhankelijk van de software versie die u gebruikt, hoeveel mogelijkheden  u hierbij heeft. De Designer Edition heeft wat meer opties dan de Basic Edition (Verschil Basic en Designer Edition Silhouette Studio). Belangrijk hierbij is ervoor te zorgen dat de afbeelding niet in het gearceerde gebied staat, want alles wat zich daar bevindt, wordt door de Silhouette plotter niet “gezien” en dus ook niet uitgesneden.

U kunt eventueel meerdere afbeeldingen tegelijkertijd printen en snijden (de pagina vullen), om het materiaal zo optimaal mogelijk te gebruiken. De mogelijkheid om slechts een gedeelte van het materiaal te gebruiken is ook aanwezig, maar dat vergt wat meer ervaring met het programma en dat zullen we op een later moment uitleggen.

Als u tevreden bent met uw ontwerp, wordt het tijd om het naar de printer te sturen. Hierbij komt het volgende let-op- momentje. Niet alleen uw Silhouette apparaat, maar ook uw printer moet namelijk zijn ingesteld op het papierformaat Letter. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de registratietekens op de juiste plaats geprint worden en door de snijplotter herkend kunnen worden. Het is lastig om u hiervan een beschrijving te geven, omdat het bij iedere printer weer anders werkt, maar om u een idee te geven treft u hieronder een afbeelding aan van hoe het er mogelijk uit zou kunnen zien. Als uw printer de mogelijkheid biedt om een afdrukvoorbeeld te tonen voordat er daadwerkelijk geprint wordt, kunt u daar het beste gebruik van maken. Als dan blijkt dat er iets niet juist is afgebeeld of gepositioneerd, kunt u dat nog corrigeren en gaat er geen materiaal verloren. Heeft uw printer de optie om te kiezen uit meerdere papierbronnen (bijv. meerdere lades) let er dan goed op dat u de juiste kiest en dat u het materiaal op de correcte manier in de lade legt. U kunt hiervoor het beste de handleiding van uw printer inzien.

 

Nadat u de afbeelding geprint heeft, legt u deze op de snijmat in de richting die op het scherm is aangegeven, zodat het blokje en de hoekjes op dezelfde plek staan als op de schermafbeelding (let op de      pijl die de invoerrichting van de mat aangeeft). Vervolgens kiest u de juiste snij-instelling in het menu. Voor alle door Silhouette America geproduceerde materialen staan de snij-instellingen in het menu.  U zoekt bij “Materiaaltype” gewoon het juiste materiaal op en klikt dat aan; automatisch verschijnen dan de juiste instellingen. In de onderstaande afbeelding ziet u bijvoorbeeld de snij-instellingen van Wit stickerpapier.  Zodra u zich in het snijmenu bevindt, wordt de afbeelding anders. Alle snijlijnen worden nu als dikke, rode lijnen aangegeven. Dit is handig om nog eenmaal te kunnen controleren of er geen snijlijnen staan om objecten die u nietwilt hebben uitgesneden.  In de onderstaande afbeelding kunt u zien dat van het bovenste patroon alleen de omtrek wordt uitgesneden en van het onderste worden alle lijnen uitgesneden, wat niet de bedoeling is.

Als alles is afgebeeld zoals u het bedoeld heeft, klikt u op “Stuur naar Silhouette”. U zult merken dat uw snijplotter niet meteen begint te snijden maar eerst op zoek gaat naar de registratietekens. Als de papierinstellingen goed zijn, zal het vinden van de registratietekens meestal geen probleem zijn. Nadat de registratietekens herkend zijn, zal de machine de afbeelding(en) precies zo uitsnijden als u heeft aangegeven.

Tags: materiaal

Schrijf je nu in voor onze Nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws en de nieuwste acties van the Silhouette Shop

Welkom bij de Silhouette Familie